PCOS in Den Bosch

Wat is PCOS

PCOS staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom, letterlijk betekent het meerdere vochtblaasjes is de eierstokken.

Misschien heb je net de diagnose PCOS gekregen, of loop je al een tijd tegen de klachten van PCOS aan en wil je er iets aan gaan doen. PCOS treft 7 tot 14% van de vrouwen. Je bent dus zeker niet de enige!
PCOS is een aandoening waarbij de hormonen niet in balans zijn. Dit uit zich in verschillende klachten/symptomen zoals:

 • Overgewicht, niet of moeilijk afvallen
 • Overbeharing
 • Haarverlies
 • Acné
 • Meerdere vochtblaasjes in eierstokken (te zien met echoscopie)
 • Onregelmatige of geen menstruatie <8 x per jaar
 • Vruchtbaarheidsproblemen
 • Zwangerschapsdiabetes
 • Hoge bloeddruk
 • Verhoogde kans op hart en vaatziekten, diabetes en baarmoederslijmvlieskanker
 • Stemmingswisselingen, angst of depressie

De mate van de klachten kunnen erg verschillen. De een heeft last van bijna alle symptomen, de ander heeft misschien niet eens door dat ze PCOS heeft.

Er is wat aan te doen!

Je kunt er van schrikken, en je leven staat misschien helemaal op zn kop. Vragen als: Lukt het dan nooit meer om af te vallen? Kan ik nog wel (gezond)zwanger worden? Kan ik er vanaf komen? Zijn vragen die ik in de praktijk vaak hoor.

Ik geloof in het sterk herstellend vermogen van het lichaam. En zeker bij PCOS is veel in te bereiken. Zo kunnen we werken aan:

 • Minder huidklachten
 • Afvallen, misschien niet snel, maar het lukt!
 • Een betere menstruatie cyclus
 • Verbeteren van ovulatie (eiersprong) waardoor de kans op zwangerschap wordt vergroot
 • Minder stemmingswisseleingen
 • Verbeteren van je cholesterol waarden
 • Verbeteren van je glucose waarden

Hiervoor nemen we een holistische aanpak. Ik kijk dus niet alleen naar je voeding, we kijken daarnaast naar je leefstijl, stress prikkels.

Advies bij verschillende fases bij PCOS

Afvallen met PCOS
Zwanger worden met PCOS
Zwangerschap met PCOS
Gezond leven / preventie met PCOS

Afvallen

Afvallen bij PCOS vergt een andere aanpak dan normaal. Door een andere hormoonhuishouding reageert je lichaam nu eenmaal anders op voeding en gaat het moeilijker over tot vetverbranding. Dit is ook de reden dat overgewicht vaak voorkomt bij PCOS en het zelf afvallen vaak moeizaam gaat.

Samen kijk ik met je hoe we ervoor kunnen zorgen dat je afvalt en daarbij je trek naar suiker afneemt (als je daar last van hebt). Dit in combinatie dat het ook helpt bij je PCOS klachten.

Zwanger worden

Zwanger worden is ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Gemiddeld wordt 30% van de vrouwen met PCOS wordt spontaan zwanger. Voor vrouwen met PCOS is het daarom extra belangrijk om juist te eten en te leven om de kans op bevruchting en innesteling te vergroten, dit kan namelijk een groot verschil maken. Daarbij kan een behandeling zoals ovulatie-inductie (het opwekken van een eiersprong) de kans op een zwangerschap vergroten.
Wil je zwanger worden dan zijn er een paar dingen waar je extra op moet letten bij PCOS. Dit leg ik je graag uit. Neem zeker ook je vriend/man mee naar het consult. Ik geef ook adviezen voor het verbeteren van de vruchtbaarheid van mannen. Hoe groter de kans hoe beter toch! 😉

Zwanger zijn

Yes! Ben je dan in blijde verwachting van je mooie kindje dan help ik je bij een gezonde zwangerschap en een goede ontwikkeling van je kindje. Je hebt namelijk een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes, en dan zul je o.a. op de koolhydraten moeten letten.
Daarbij kan ik je ook wat tips geven bij de bekende zwangerschapskwaaltjes als bijv. misselijkheid.
En ik kan je tevens al wat tips geven voor na de zwangerschap, en ik kan je in overleg doorverwijzen naar een lactatiekundige indien je borstvoeding wilt geven (dit laatste vraagt bij PCOS namelijk ook wat aandacht) Zo ben je op en top voorbereid.

Gezond leven met PCOS / preventie bij PCOS

Met PCOS heb je een verhoogde risico op hart en vaatziekten, diabetes. Een juist voedingspatroon kan hierin veel verbeteren. Heb je vors overgewicht  weet dan dat je niet persé een ‘gezond gewicht’ hoeft te bereiken om gezonder te zijn. 5 – 10 % van je lichaamsgewicht afvallen laat al een flinke daling van het risico zien. Stel je weegt 100 kilo dan is dat 5 tot 10 kilo in 1 jaar.  
Op internet is een hoop te vinden over voeding bij PCOS (bijvoorbeeld koolhydraatarm of glutenvrij), echter, als je het niet goed uitvoert kan het averechts werken (je PCOS verergeren). Of laat je dan producten onnodig staan waardoor je tekorten oploopt.

Mijn tip, ga het niet allemaal zelf uitvogelen, maar investeer in een goed leef-voedingsadvies.
Ik kan je uitleggen wat wel en niet werkt, en hoe jij in jou situatie het beste kan eten.


Aanmelden voor begeleiding bij PCOS

Wil je aan de slag gaan met je voeding en leefstijl? Super goed! Meld je dan aan via onderstaand contact formulier, dan neem ik binnen 1 a 2 werkdagen contact met je op.

Contact formulier

6 weken afslankchallenge

Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo snel mogelijk contact op voor het maken van een afspraak