Emotie eten de baas

Emotie eten, iedereen heeft er wel eens last van. Het is je vast wel eens gebeurt dat die zak chips of dat pakje koeken op is voordat je het door hebt. Zo af en toe moet dat ook geen probleem zijn. Het wordt een ander verhaal wanneer je het gevoel hebt dat je de controle erover verliest. 

Niet alleen bij verdriet
Je ziet het regelmatig in films, na een break-up bijvoorbeeld. Enorme verdriet waarna er tranen met tuiten wordt gehuild eenzaam op de bank met een zak chips, chocola en uitgelopen mascara. Dit is het beeld wat mensen vaak hebben als ze denken aan emotie eten. Maar het uit zich in veel meer vormen en bij verschillende emoties zelfs bij blijdschap. Denk aan:

  • Stress

  • Beloning

  • Vermoeidheid

  • Verdriet

  • Vluchtgedrag / opgekropte gevoelens

  • Boosheid

  • Paniek / overzicht kwijt

  • Gezelligheid

  • Vreugde

Komt er ooit een einde aan emotie eten?
Iedereen reageert anders op zijn/haar emoties. Dus bij emotie eten verschilt het per persoon. Tijdens de begeleiding bepalen we welke emoties voor jou zorgen voor over eten. Gaandeweg bepalen we je triggers die het emotie eten kunnen aanzetten. Ook geven wij je uitleg hoe emotie eten werkt. Uit ervaring merken we dat het heel verhelderend werkt en men zich hierdoor beter kan accepteren in plaats van beschuldigen. Zodra je voor jezelf helder hebt hoe het (bij jou) werkt geeft dit ook een hoop rust en tevens hoop. Want hierop gaan we verder borduren.

Meer hulp nodig
Wanneer er tijdens de begeleiding blijkt dat het probleem veel dieper/complexer zit. Dan kunnen wij je in contact brengen met een psycholoog. We kunnen in dat geval de begeleiding combineren.

Zodra je voor jezelf helder hebt hoe het (bij jou) werkt geeft dit ook een hoop rust en tevens hoop.

 

Coaching
De diëtisten coachen je bij het veranderen van je emotie eten zonder oordeel, wij vind het belangrijk dat je je veilig en vrij voelt bij ons. Samen gaan we op zoek naar hoe je dit een andere invulling kan geven en hoe je je denk patroon kan ombuigen. Daar gaan we structureel mee aan de slag. In veel gevallen raad ik het wegen af. Thuis maar ook wanneer je bij mij op consult komt. Wanneer we het emotie eten echt willen aanpakken dan focussen we namelijk op je gedrag. Het is jammer als je in je gedrag al enorme vorderingen maakt maar dat de weegschaal dit (nog niet) wilt laten zien. Dit kan erg demotiverend werken. Wanneer we wat verder zijn dan kunnen we altijd het wegen gaan introduceren ;-). Uiteraard doen we dit in overleg met jou.

Heb je het gevoel dat je geen controle hebt over je eetbuien? Je staat er niet alleen voor! Vul dan onderstaand contact formulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Aanmeldformulier

6 weken afslankchallenge

Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo snel mogelijk contact op voor het maken van een afspraak